UVJETI KUPNJE


UDŽBENICI

STRUČNA KNJIGA
 > ELEKTROTEHNIKA
 > ENERGIJA
 > NORME
 > POVIJEST, GLAZBA
 > SPORT
 > VJERA, TEHNIKA, ZNANOST

LEKSIKONI, PRIRUČNICI, RJEČNICI

BIBLIOTEKA 30 MINUTA

BIBLIOTEKA EDZ-a

BELETRISTIKA

POPULARNO-ZNANSTVENA KNJIGA

KATALOG


Tražilica
Kategorija
Naziv
Pojam
Broj posjeta:
KORISNIČKO IME: LOZINKA:

UGLJEN: SIGURNA ENERGIJA

Autori: Alfredo Višković, Bruno Saftić, Stanislav Anto Živković

ISBN: 978-953-279-023-8
Format: 17 x 24 cm
Opseg: 200 stranica
Uvez: tvrdi

 

Na koji je način energija dobivena iz ugljena sigurna? Za što je sigurna? Za koga je sigurna? Na koji to način jest ili možda može postati sigurnom? S geološko-rudarsko-energetskog (užeg) polazišta autori tvrde da je ugljen izvor energetski sigurne energije! On daje energetsku sigurnost. Autori kažu da je ugljen zajedno s ostalim izvorima energije – gorivo budućnosti. Njegove zalihe i neke sustavne prednosti (osim bitnoga ekološko-klimatskog nedostataka) govore da će se njegova uloga u proizvodnji ukupne energije i za dva desetljeća zadržati na današnjoj razini, a u proizvodnji električne energije znatno porasti.

Ugljen kao fosilno gorivo svojim sagorijevanjem stvara staklenički plin CO2 i stoga ekološki i za globalnu klimu nije izvor sigurne energije! Dakako, čista tehnologija u današnjoj proizvodnji ugljena ne prevladava. Dokument "Clean Coal – Building a Future through Technology"  Svjetskog instituta za ugljen tek je zamisao, pomalo bajkovita o mogućoj budućnosti. Upravo su pod globalnim ekološko-klimatskim zahtjevom, tzv. CCT-om (engl. clean coal technology, tehnologija čistog ugljena), u punom razvoju i tek trebaju pokazati što mogu ponuditi. Ovo je studiozna elaboracija stručnog stava i argumenata kako i koliko je ugljen kao energetska sirovina na svjetskoj razini važan danas i u kojemu je smislu ugljen jedan od energenata budućnosti.

Cijena: 250 + 5 % PDV kn
Detaljnije...

PROTOKOL IZ KYOTA

Autori: Gianguido Piani, Alfredo Višković, Bruno Saftić
ISBN: 978-953-279-029-0
Format: 17,5 x 24 cm
Opseg: 576 stranica
Uvez: tvrdi

 

U ovoj knjizi autori temeljito analiziraju, poglavito sa znanstvenih aspekata globalno zatopljenje. Naglašavaju veliku ozbiljnost pojave, njegova gotovo sigurno antropičnog uzroka (neki su čak iskovali novi naziv “antropocen” kojim su željeli označiti geološko razdoblje obilježeno čovjekovim djelovanjem) kao i nužnost hitne intervencije kakve do sada nije nikada bilo. Obraćaju se jednim dijelom onima koji će se baviti tehničkim i financijskim aspektima razmjene emisija, pa sadrži “priručnički” obilježene upute uz znatno dalekosežnije strateške prijedloge. Knjiga je namijenjena i donositeljima odluka na području gospodarstva i politike kako bi oni u svoje područje mjerodavnosti ugradili mjere potrebne da bi se ograničile emisije stakleničkih plinova, in primis, poglavito kada je riječ o važnim temama kao što su energetika, urbanizam i transport (promet). Karakteristični element ovoga djela svakako je posebna usmjerenost na europsku tematiku s obzirom na energetiku i zaštitu okoliša. Pozornost usmjerena na Europu ne smije biti ograničena samo na neke naše državne i upravne institucije, nego mora prožeti čitavo građansko društvo, poglavito na razini poduzeća i lokalne uprave. To je jedna od glavnih ideja vodilja knjige. Protokol iz Kyota trebao je biti prvi pokušaj postizanja dogovora koji bi sudionike obvezivao na ograničenje emisije stakleničkih plinova, sporazum koji bi se temeljio na gornjim granicama koje se ne smiju prekoračiti, ali istodobno i na mehanizmima razmjene prava na emisiju. Njime se predviđa ugradnja u cijene fosilnih goriva vanjskih elemenata koji su bili oduvijek zanemareni i koji će omogućiti da se u cijeni goriva odražava i utjecaj samoga goriva na okoliš. Između ostalog, ovaj je protokol omogućio pokretanje specifične financijske konstrukcije kojom se kani potaknuti ulaganje u najučinkovitije projekte.  Uvjeren sam da je ova knjiga nužno sredstvo rada za pripremu razdoblja “nakon 2012.”. Naime, ona nas podsjeća kako je nužno dokinuti ograničenja sadašnjeg sustava koja se odnose samo na neke sektore te kako treba uključiti i one države koje su do sada “stajale po strani” zbog svojevrsnog zastarjelog shvaćanja svoje apsolutne suverenosti, što ih u konačnici dovodi do odbijanja bilo kakvih izvana nametnutih uvjeta. Zagrijavanje je, međutim, globalna pojava i moramo ciljati na globalni konsenzus kako bi donesene mjere bile stvarno i provedive.Zbog tog razloga ne može se isključiti ni jedan sektor djelatnosti jer je atmosferski vijek ograničen ne uspostavi li se učinkovit sustav djelovanja kako bi se iz atmosfere uklonili staklenički plinovi.

Cijena: 300 + 5 % PDV kn
Detaljnije...

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

RASPRODANO!

Autor: Ljubomir Majdandžić

ISBN: 978-953-279-004-7
Format: 17 x 24 cm
Opseg: 300 stranica
Uvez: tvrdi

 

O obnovljivim izvorima energije (Sunčevoj energiji, energiji vjetra, biogorivima, geotermalnoj energiji, energiji plime i oseke, energiji oceanskih, morskih struja i valova, vodiku...) u posljednje vrijeme sve se više govori. Očito je da smo konačno ozbiljno shvatili upozorenja znanstvenika o katastrofalnim posljedicama globalnog zatopljenja i klimatskih promjena koje smo sami uzrokovali emisijama štetnih plinova i onečišćenjem okoliša, a jesu li to shvatili i odgovorni ljudi i političari svijeta koji odlučuju o sudbini malog i običnog čovjeka, to će se tek vidjeti. Sve veća i veća potrošnja energije kako u Europi, tako i u ostalim razvijenim zemljama, uz stalni rast cijena nafte koja je sada preko 100 američkih dolara za jedan barel (engl. barrel, bačva nafte koja odgovara zapremini od 158,98 litara), naprosto prisiljava svijet na pronalazak novih izvora energije koji će stabilizirati postojeće stanje a u budućnosti imati manju emisiju stakleničkih plinova.

 

Cijena: 300 kn
Detaljnije...

IZDVAJAMO

Da bi kupovali s košaricom ili poslali narudžbenicu, morate se registrirati (ili ako već jeste, koristiti Vaše korisničko ime i lozinku).

Naš direktni e-mail:
graphis1@inet.hr

 Na sve cijene treba dodati 5 % PDV-a.

 

 

NOVO!!!

UML-dijagrami

Napajanje električne vuče

NOVO!!  SIMATIC automatizacijski
sustavi

NOVO! Električna
pogonska tehnika

Fran Bošnjaković:
Nauka o toplini (I., II. i III.)

Nova knjiga R.
Miloševića:
Vakuumski
električni sklopni
aparati!

Imunologija i imunosne bolesti pluća. Izbornik: udžbenik - medicina!

A. Višković UGLJEN: SIGURNA ENERGIJA! Vidi izbornik: stručne knjige:energija.

Primjena programskog sustava Matlab za rješavanje tehničkih problema.

 

Aktualno:

Monografiju "BIOKOVO"
(izabrana 
u 20 najboljih knjiga u 2009.) naručite  telefonom  (01/2322-975) ili e-mailom (vidi popularnoznanstvena knjiga).

 

 

Objavljena je knjiga za djecu poznatog urednika emisija za djecu Hrvatskog radija Čedomila Variole: "Od neprilika do prilika..." (vidi beletristika, romani).